Ticker

6/recent/ticker-posts

Εκσυγχρονισμός του Καλαμακίου Φθιώτιδας

Η  ηλεκτροδότηση  του  χωριού

Η ηλεκτροδότηση  των σπιτιών  του  χωριού   έγινε  το  1968   

Την τοποθέτηση  των εγκαταστάσεων  σε  κάθε  σπίτι  την  έκανε   ο  Λαμπρόπουλος  Γεώργιος  του  Σπυρ.

Μέχρι  τότε  ο  φωτισμός  των  σπιτιών  το  βράδυ  γινόταν  με  καντήλια  που  λειτουργούσαν  με  λάδι  ή  λάμπες  πετρελαίου.Στα  μαγαζιά  χρησιμοποιούσαν  λάμπες  ασετυλίνης ,όπως  και στα  πανηγύρια .Το  μαγείρεμα  δε  γινόταν  στη σόμπα  ή στο  τζάκι  το  χειμώνα  και  ανάβοντας  φωτιά  το καλοκαίρι ή  με  πετρογκάζι.

 

Η τηλεφωνική  σύνδεση  του  χωριού

Μικρές αγγελίες | Αντίκες | Ηλεκτρικά είδη - Μεταχειρισμένο ...

Το  πρώτο  τηλέφωνο  τοποθετήθηκε  στο  Χαμπιπέικο μαγαζί αρχές δεκαετίας του 1960 και  μεταφέρθηκε στο  Τολιέϊκο  μαγαζί  το  1968 .  Παρέμεινε  το  μοναδικό  μέχρι  το 1988- 1989  που  τοποθετήθηκαν τηλέφωνα  σε πολλά  σπίτια  του  χωριού.

 

Η οδική σύνδεση  του χωριού  με  τη Λαμία 

Ο δρόμος  για  τη  Λαμία  κατασκευάστηκε  αρχικά με χειρωνακτική εργασία των Καλαμακιωτών αρχές  της δεκαετίας  του 1950  επί προεδρίας του Τσιακοθωμά.

Το 1954 το κοινοτικό συμβούλιο αποφασίζει τη διάνοιξη της οδού από το χωριό μέχρι το Δεκάξι δια μπουλντόζας (όπως αναφέρει το πρακτικό του κοινοτικού συμβουλίου),ως  χωματόδρομος.  

Η  διαδρομή ξεκινούσε από την Λάκα,ανέβαινε  στην δεξαμενή,συνέχιζε δεξιά για ΤσιακοΓιώργο ,μετά έστριβε αριστερά για Αλεμάρο, πάνω από τις Κόκκινες,Καραδήμα ,στην Τούμπα ανέβαινε στα Μαυραλιθάρια  από την δυτική πλευρά  πλέον και κατέληγε στο Δεκάξι.

Αργότερα έγινε η νεότερη χάραξη από Αλεμάρο μέχρι την δεξαμενή.Η παλιά χάραξη υπάρχει και οδηγεί στην εκκλησία του χωριού.

Για να γίνει ο δρόμος το 1954 χρειάστηκε να απαλλοτριωθούν οι κάτωθι ιδιοκτησίες στην είσοδο του χωριού , το κομμάτι ανατολικά από τα Σταυρογιαννέϊκα , κάτω από την δεξαμενή (όπως φαίνεται από τα πρακτικά  της κοινότητας) .

·         Κληρονόμων Σταυρογιάννη Λεωνίδα

·         Δήμητρας χήρας Χρίστου Σταυρογιάννη και υιών αυτής Γεωργίου και Χρίστου

·         Νικολάου  Σταυρογιάννη του Λεωνίδα

·         Γκαρλαούνη Μέλτη

·         Παπανικολάου  Μελπομένης του Αθανασίου και  του υιού αυτής Αποστόλου Παπανικολάου

  Ασφαλτοστρώθηκε τέλη δεκαετίας του ’80 και αρχές  δεκαετίας  του 1990  επί προεδρίας   Τσιάκα Γεωργίου του Αθ.   και Θεοδοσίου  Στυλιανού.

Μέσα δεκαετίας του  1990 λόγω της αλλαγής στη χάραξη του δρόμου  Λαμίας -Δομοκού,άλλαξε και η χάραξη του δρόμου που οδηγεί στο χωριό από το Δεκάξι και περνάει πλέον χαμηλότερα στα Μαυραλιθάρια.


Κατασκευή του δρόμου για τα χωράφια

Ο δρόμος  για  τα  χωράφια  κατασκεύαστηκε τέλη δεκαετίας 195 με  αρχές  δεκαετίας  του 1960 ,επί προεδρίας του Τσιάκα Θωμάαντικαθιστώντας  τα  παλιά  μονοπάτια   και κάνοντας  την  πρόσβαση  για  τον  κάμπο πιο εύκολη  και πιο  γρήγορη.

Οι  παλιές  στράτες  που χρησιμοποιούσαν οι συγχωριανοί  μας  , αλλά  και οι  ταξιδευτές από τα βόρεια του χωριού για  να έρθουν στο χωριό ή να κατέβουν στον κάμπο της Λαμίας  ήταν οι εξής:

  • ·         Παλιοντέρβενο(πάνω από τον Άη Γιώργη)-Παλιοκκλήσι-Παπαγιάννη η βρύση-Ψηλόραχη -Καλτσόραχο-Βένος-Φουκαλιά-Ντρημάρια-Ξηρόβρυση-Ξηριάς-Λυγαριά
  • ·         22 χλμ Λαμίας  Δομοκού-Ευριτού-Γελαδόγρεκο-Μάρκος-Κυριακόραχη-Αρκουδότρυπα-Κούμαρος-Παληχωράκι-Κοντοκλάρια-Αλεμάρος-Κόκκινες-Κιόσσια-Κληματόραχη—Δυο στράτες-Λυγαριά
  • ·         22 χλμ Λαμίας Δομοκού-Δραχμάνακα-Παληχώρι-Δεκάξι-Κονιαρόβρυση(Πηγή Αχιλλέα)-Σταύρακα-Παληκούλια-Γαλανέικα-Λαμία 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια