Ticker

6/recent/ticker-posts

Παρεκκλήσια της περιοχής Καλαμακίου Φθιώτιδας

Αγία Παρασκευή

 Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που λέγεται στ’ Καλτσά το Κλήμα ανατολικά του χωριού με πανοραμική θέα προς τον κάμπο,την Αντίνιτσα ,τον Όλυμπο, το Βελούχι και φυσικά προς το χωριό.

 
Αγία Παρασκευή Καλαμάκι Φθιώτιδας 

Ανεγέρθηκε το 2004 με πρωτοβουλία των Λάμπρου Κουμπάρου-Φούρκα Νικολάου  και τη βοήθεια σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού .

 

Στην παραμονή της εορτής της γίνεται εσπερινός και αρτοκλασία με την παρουσία των κατοίκων του χωριού,και ακολουθεί το πανηγύρι στην νέα πλατεία του χωριού.


Την άλλη μέρα το πρωί γίνεται Θεία Λειτουργία.

Η κατασκευή του παρεκκλησίου αυτού ζωντάνεψε το χωριό το καλοκαίρι και έγινε σημείο αναφοράς των κατοίκων όλες τις εποχές του χρόνου.Εγώ τουλάχιστον κάθε φορά που θα επισκεφθώ το χωριό μου ,θα ανέβω να ανάψω ένα κερί και να φροντίσω τα λουλούδια που βρίσκονται εκεί.


Αγία Κυριακή

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο στ’ Τσάκα τη Σούδα δίπλα στο ρέμα που ξεκινάει από το χωριό.Άρχισε να κτίζεται το 2003 και τελείωσε το 2004.




Το εκκλησάκι χτίστηκε χάρη στην οικονομική βοήθεια πολλών κατοίκων του χωριού ,και πολλή προσωπική εργασία του Μπλέτσα Νικοφόρου ή Λάκη .Γίνεται εσπερινός την παραμονή της Αγίας Κυριακής και ανήμερα τελείται Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού.


Στο προαύλιο του Ναού υπάρχει μικρό παρεκλήσσι ,βρύση και μια παραδοσιακή καλύβα που προσφέρει στους επισκέπτες ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.



Αγία Αικατερίνη –Χάνι Δραχμάν αγά


Στο 20ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας – Δομοκού, στην παλαιά Εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας - Θεσσαλονίκης,βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος.

Ο τόπος εκείνος, ως τα τέλη της δεκαετίας του 1920, είχε το όνομα ενός Τούρκου αγά που κατασκεύασε χάνι στο ίδιο σημείο, του Αβδούλ Ραχμάν αγά, παραφθαρμένο στα χείλη του λαού ως «Δραχμάναγα».

Ήδη από το 1917, η «Ελληνική Λαογραφική Εταιρία», ζητά με δημοσίευμά της από την κοινότητα Ξυνιάδας στην οποία ανήκε διοικητικά τότε, να αλλάξει άμεσα το «τουρκόφωνο»  όνομα της περιοχής.

Το χάνι κτίστηκε ή ανακατασκευάστηκε από τον Αβδούλ Ραχμάν αγά μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, κατά τη δεκαετία του 1830, ως κατάλυμα για τους ταξιδιώτες που  έμπαιναν στο Τούρκικο έδαφος, καθώς η τότε Ελληνοτουρκική μεθόριος ήταν στον αυχένα  της Όθρυος,που λέγονταν Δερβέν  Φούρκα και  βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο Λαμίας -Δομοκού. Στον αυχένα  υπήρχαν φυλάκια και τελωνιακός σταθμός.Τα ερείπια του φυλακίου βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πυλώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ πίσω από την παλιά στάση των λεωφορείων,στον παλιό δρόμο.

 

Το γραφικότατο ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, στη σημερινή του μορφή, αντικατέστησε κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου -δεκαετία του ’30- τα μικρά εικονίσματα (προσκυνητάρια)που χτίστηκαν από οδηγούς δίπλα στο δρόμο, μετά τα συχνά και πολλά ατυχήματα που συνέβαιναν, καθώς ο δρόμος ήταν στενός και τραχύς.

Οι οδηγοί έκτοτε σταματούσαν στο μικρό και γραφικό τούτο εκκλησάκι για να προσευχηθούν, να ανάψουν το κεράκι τους και να πιουν το γάργαρο και δροσερό νεράκι της κρήνης που  κατασκευάστηκε στην είσοδο του μικρού ναού.

Κοντά στο εκκλησάκι λειτούργησε ως της αρχές της δεκαετίας του 1980, ένα μικρό αλλά  ονομαστό καφεστιατόριο,το Χάνι του Σακκελάρη, όπου περαστικοί οδηγοί αλλά και ντόπιοι κάτοικοι απολάμβαναν τις λαχταριστές του σπεσιαλιτέ: κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια και κλέφτικο.

Το προσκυνητάρι της Αγίας Αικατερίνης κατέστρεψε ολοσχερώς πυρκαγιά, τη νύχτα της 19ηςπρος 20η Φεβρουαρίου 2012, από άγνωστη αιτία. Ευτυχώς σώθηκε από την φωτιά η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.

Η ανακατασκευή του ξεκίνησε αμέσως με πρωτοβουλία του Πανοσιωτάτου  Αρχιμανδρίτου Αγαθονίκου 0και σύντομα αποδόθηκε στους διερχόμενους πιστούς χριστιανούς.




Άγιοι Ανάργυροι -Παληχώρι

 

 


Είναι ένα εξωκλήσι που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το πρατήριο του Στέλιου Θεοδοσίου στο 17ο χλμ στη δεξιά πλευρά του δρόμου.Χτίστηκε τη δεκαετία του 1990 με οικονομική βοήθεια πολλών συγχωριανών μας. Γιορτάζει την 1η Ιουλίου.


Άγιος Σώζων

Βρίσκεται στο 12ο χλμ περίπου του δρόμου Λαμίας -Δομοκού ,χτισμένο από τον βουλευτή της Καρδίτσας Αναγνωστόπουλο Θεόδωρο ,ο οποίος είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα , στο σημείο αυτόαρχές δεκαετίας του 1990.


Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια