Ticker

6/recent/ticker-posts

Κάστρο της Αγίας Άννας (Τοπωνύμιο Πέτρες)-Παλικούλια

Κάστρο της Αγίας Άννας (Τοπωνύμιο Πέτρες)-Παλικούλια

Βόρεια βορειοανατολικά τού μοναστηριού της Αγίας Άννας υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου κατεστραμμένου κάστρου από πέτρα και πολύ νεότερο από αυτό του Παλιοκάστρου-Λυγαριάς. Ανατολικά του κάστρου υπάρχουν υπολείμματα οικισμού. Τέτοια κάστρα υπάρχουν και σε άλλα σημαντικά περάσματα-Δερβένια της Ελλάδος όπως στο Κομπότι της Άρτας.

Κούλια στο Πλατύ - Ελληνικά Κάστρα

(Κατά μήκος  της μεθοριακής γραμμής  του 1832 οι Τούρκοι έκτισαν φυλάκια, τις «Κούλιες». Τα φυλάκια αυτά ήταν στην ουσία μικρά τυποποιημένα οχυρά με κυλινδρικό σχήμα και ασυνήθιστα ισχυρή οχύρωση, με πολεμίστρες, με θέσεις πυροβόλων και με πηγάδι ύδρευσης.)
Το κάστρο(κούλια) της Αγίας Άννας πιθανόν να υπήρξε παρατηρητήριο ελέγχου για τα περάσματα που υπάρχουν δυτικά του και ανατολικά του τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ενώνοντας το πέρασμα Δερβέν Φούρκα με την κοιλάδα του Σπερχειού.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο αναφερόμενο πέρασμα αν ακολουθήσουμε τον χείμαρρο που περνάει εμπρός από την Αγία Άννα φτάνουμε στο χείμαρρο που περνάει ανάμεσα από την Λυγαριά  . Το δεύτερο πέρασμα ξεκινάει από το Δερβέν Φούρκα περνάει ανατολικά από την Αγία Άννα, δυτικά του Παλιοκάστρου και καταλήγει στην Λυγαριά.
Μπορεί απλά  η Κούλια να ήταν απλό παρατηρητήριο για να ελέγχονται τα περάσματα της Αγίας Άννας .
Αν κάποιος ανέβει στο κάστρο θα έχει μια πανοραμική θεά και στα δυο περάσματα και θα παρατηρήσει ότι καμία κίνηση δεν μένει απαρατήρητη από εκεί.
Εμείς αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε είναι ότι οι πέτρες με τις οποίες είναι κτισμένο το Παλιόκαστρο Λυγαριάς δεν είναι δουλεμένες τόσο όσο οι πέτρες στο κάστρο της Αγίας Άννας και η τεχνοτροπία του δείχνει ότι είναι πολύ παλαιότερη.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια