Ticker

6/recent/ticker-posts

Χάραξη πρώτων συνόρων Ελληνικού Κράτους 1834

  Χάραξη  συνόρων  Ελληνικού  Κράτους 1834

ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΛΑΜΙΑΣ-ΔΕΡΒΕΝ ΦΟΥΡΚΑ

Απόσπασμα  από  Στρατιωτική  Γεωγραφία»  Κολλιόπουλος Αντώνιος 1939   (απόσπασμα  )
 



«Η ράχη της Πίνδου έφερε τους οροθέτες στο σύνδεσμο των τριών μεγάλων σειρών των ορέων του τόπου, δηλαδή στο σημείο συναντήσεως των οροσειρών της Πίνδου, της ΄Οθρυος και της Οίτης τα στενά της οποίας εξασφάλιζαν στο νέο κράτος δεύτερη ισχυρή θέση αντισταθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ασθενές του κεντρικού τμήματος των συνόρων πού ήταν όχι το Βελούχι(Τυμφρηστός)σύμφωνα με τις αρχικές τους οδηγίες, αλλά η τοποθεσία Βρύση του Ζαχαράκη, η οποία αποτελούσε την αληθινή διαίρεση των υδάτων πού έπεφταν στην λεκάνη του Αχελώου, στην λεκάνη του Σπερχειού και στην πεδιάδα της Θεσσαλίας. Η Βρύση του Ζαχαράκη απείχε τέσσερεις ώρες αρκτικο-ανατολικώς του Βελουχίου..

 Το Βελούχι παρέμενε στην Ελλάδα.

 Την σημαντικότητα της θέσεως Βρύση του Ζαχαράκη αποδεικνύει το γεγονός ότι αυτή υπήρξε το κύριο σημείο τριβής των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως θα δούμε στη συνέχεια κράτησαν μέχρι τα τέλη του 1835.

Η Πύλη υποστήριζε ότι η συνοριακή γραμμή θα έπρεπε να περάσει από το Βελούχι και όχι από τη Βρύση του Ζαχαράκη που ήταν καίριο στρατηγικό σημείο γι αυτήν



.Από τη θέση Βρύση του Ζαχαράκη οι οροθέτες ακολούθησαν τά όρη της ΄Οθρυος τοποθετώντας σήματα στα σημεία  :Ζουρβίβο, ΒάρκοΣαμαρά, Λαύρον, Βάρκο, Βουρδάρι, Κουρβούμπλα, ΄ΑγιοςΗλίας,Σαμαλοφθίλα, Μαργαρίτας χωράφι, Τρία Δένδρα, Πασκαβάβρο,Καριάμβα, Ανεμόμυλος, Αλποτριβαίς Ράχη, Ασβέστη, Αλατερόριζο,Δίστρατο, Κουρτουρνάκι, Δράμπουλα, Λουκά το ίσωμα, Καράμβα, Συκιά,Μουχλούκα, Μεγάλο ίσωμα,Νύμφης το μνήμα, ΔερβένΚαρυά, Μηλιά,Καλαμάκι ράχη, ΄Αγιος Γεώργιος Καλαμάκι, Δερβέν Φούρκα. Ο αυχέναςΔερβέν Φούρκα αποτελεί σπουδαία διάβαση διά της οποίας περνάει η αμαξητή οδός Λάρισα –Δομοκός-Λαμία.

Από το στενό αυτό η ΄Οθρυς υψώνεται σε ομαλές κορυφές και φθάνει στην απότομη και βραχώδη κορυφή της Αντινίτσας.

Επόμενα σημεία είναι τα εξής: Μαύρα Λιθάρια, Παναγίας τοΒουνί, Παλαιόκαστρο Κακοβούνι, Σταυροδρόμι Στιπιτράχη,Λάχα, ΞυνόΜηλιά, ΄Αγιος Ηλίας, Στρίβο, Χωραφομάνδρα, Ξνογαλοράχη,Παλαιόκαστρο,Νεοχωρήτικο, Σαύρα, Κοβελλιώτη, Τουρκόστρατα,Πετρωτή, Κατσικόβλιχα, Αλπόχορτον, Πισαχώρι, Υψηλόραχη τόσο η κορυφή όσο η ράχη και οι δασώδεις εκτάσεις της, Λουτζαχόραχη, ΛειβάδιαΘρησκιώτικα, Μνήματακτλ  έως    το  λιμάνι  της  Σούρπης   στον τον  Παγασητικό  κόλπο.

Μέχρι  να  ορισθούν  τα  τελικά  σύνορα  και  να  υπογραφεί  ο  χάρτης  από  τις  προστάτιδες  δυνάμεις,τους  Έλληνες  και τους  Τούρκους  πέρασε  αρκετός  καιρός





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια