Ticker

6/recent/ticker-posts

ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΛΑΜΙΑΣ

ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ  ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΛΑΜΙΑΣ

 ΤΡΙΤΗ 13  ΙΟΥΝΙΟΥ  1944  
ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΔΩΡΕΑ ΟΙΚ.ΣΠΑΡΒΕΡΗ



Ένα  παρ’ ολίγον  ολοκαύτωμα

Ημέρα  Τρίτη 13/6/44 λίγο  πριν  το  μεσημέρι (είχε σκάσει η ακρίδα όπως μου έχει αφηγηθεί ο Κουκούλης Κώστας του Σπύρου)



Οι Γερμανοί,(ως αντίποινα για το θάνατο 2 Γερμανών στρατιωτών στο Δεκαέξι-Αυχένας  Δερβέν Φούρκα) καταστρέφουν πρώτα την Ιερά Μονή Αντίνιτσας και το Σανατόριο που υπήρχε στον απέναντι λόφο (εκεί που ήταν αργότερα το μαντριά του Τσεκούρα).

Μετά ακολουθώντας έναν παλιό χωματόδρομο που υπήρχε  από το δεκαέξι ,για τα κάρα, φτάνουν στο χωριό.(ο καρόδρομος αυτός περνούσε ανατολικά από τα Μαύρα Λιθάρια,πάνω από το Παληχώρι,μετά ακολουθούσε τη σημερινή πορεία του δρόμου και κατέληγε πάνω από την δεξαμενή)

 Οι  κάτοικοι  ειδοποιούνται  από   κάποιον Ιταλό  ή  Αυστριακό   να  εγκαταλείψουν  το  χωριό( όπως  μολογάει  η  μάνα  μου και άλλοι, τους  έλεγε  «παρτίτο-παρτίτο»).

Το  κάνουν  γρήγορα  παίρνοντας  μαζί  τους  τα βασικά  ,φεύγουν  και  κρύβονται  στην γύρω  περιοχή( κάποιοι πήγαν στα αμπέλια,όπως οι Κουκλαίοι)

Όπως μου είχε  αφηγηθεί ο Φουρκονίκος στο Χαμπιμπέικο το μαγαζί  "μας προστάτεψε η μάνα  μου,όπως η κλώσσα τα κλωσσόπουλα "στου Γεραποστολιά τον βράχο από κάτω.

Δυστυχώς  δεν  μπόρεσαν  να  φύγουν  όλοι  με  αποτέλεσμα    να  χαθούν  3  συγχωριανοί  μας  γιατί  οι Γερμανοί  έβαλαν  φωτιά  σε κάποια σπίτια  καίγοντάς τα, και άλλα τα χτύπησαν με όλμο προκαλώντας σοβαρές ζημιές .(όπως το σπίτι του  Κουκούλη Σπύρου)


Επίσης  ανατίναξαν  με  όλμο   τη εκκλησία  του χωριού ,με αποτέλεσμα να πέσει το καμπαναριό  που τότε ήταν πάνω από την πλαϊνή είσοδο.

Όσο αφορά το πως σκοτώθηκαν ο 3 συγχωριανοί μας  ,υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι κάηκαν στα σπίτια τους ,ενώ η άλλη ,ότι τους πήγαν σε ένα σπίτι και μετά το έβαλαν φωτιά.


Αυτοί που κάηκαν ζωντανοί  ήταν:
Γιαννούλα Απ.Γούσια(  το  γένος    Θεοδοσίου)


Ελισσάβετ Χρ.Μπουρούνη(η μητέρα  του  Μπουρούνη  Βασίλη που διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στη Λαμία στην οδό Καραϊσκάκη)


Γιάννης  Πλατής του  Αθ.(πατέρας  του  Πλατοχρήστου)


Η  Γερμανική  φάλαγγα  σταματημένη λίγο πριν το 22χλμ  τον Απρίλη του 1941 Μεγάλη Παρασκευή,
πρέπει να είναι στο ύψος του χωραφιού του Βασ'λάρα.
Στο κέντρο της φωτογραφίας  ψηλά βλέπουμε  την κορυφή της Αντίνιτσας και δεξιά την κορυφή του Άη Θανάση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια